מצב הקהילה באיטליה הוא מצד עדין ומסובך. בניגוד לרוב ארצות העולם המערבי, ממשלת איטליה ובראשה הותיקן, מתנגדות נמרצות לקיום מצעד גאווה בעיר, מתנגדת לשוויון זכויות להומואים ולסביות ולא מכירות בהם כבני אדם שווים. יחס כזה גורר הערות משפילות מצד ראש הממשלה ומצד גורמים נוספים ולכן מצעד הגאווה שנערך ברומא כל שנה הוא בעל אופי פוליטי יותר, כשתושביה הגאים והגאות של העיר עדיין צריכים להאבק בשיא הכח מול חוקים ישנים וגזעניים.
איטליה היא אחת מהארצות הבודדות באיחוד האירופי שבה אין חקיקה ספציפית כנגד גילויי הומופוביה, בנוסף לכך, הותיקן מגדיר הומוסקסואליות כהתנהגות "לא נורמלית" ויוצא נגד הצעות החוק הקוראות להתיר נישואים בן בני אותו מין וזהו הדבר העיקרי שמצריך שינוי מיידי,אליו חותרת הקהילה במצעד הגאווה אותו היא מקפידה לערוך כל שנה.
בשנת 2011 אירח מצעד הגאווה של רומא את מצעד הגאווה העולמי (World Pride) הנערך כל שנה בבירה אירופאית אחרת. מצעד הגאווה העולמי הביא לרומא חברי קהילה רבים שבאו לתמוך בקהילה הגאה האיטקלית ולקחת חלק במהפיכה החברתית שצריכה להתרחש שם. למצעד גאווה זה הגיעו גם מספר פוליטקיאים מהקצה השמאלי של הקשת הפוליטית ואפילו התקיימה הופעה של ליידי גאגא, שקראה לממשלת איטליה להבין ש"כולנו מאותו די.אנ.איי וכולנו נולדנו ככה". בצד השני של הכביש נערכה הפגנה קטנה של פעילי ימין המתנגדים, כמובן, למצעד הגאווה.
גם השנה יתקיים מצעד גאווה ברומא, כשלתקוות המפיקים, המארגנים ופעילי זכויות האדם וחברי הקהילה הגאה, מצעד גאווה זה ילך ויגדל עם השנים עד שיגרום לשינוי חברתי של ממש.
מצעד הגאווה יתקיים במרכז העיר, כשאחרי התהלוכה והצעידה ימשיך הקהל הרב לחגוג ברחובות העיר ובברים הגאים הקיימים במרכז רומא.